Малко преди настъпването на топлите мартенски дни край Шабленското и Дуранкулашкото езеро пристигна ято сиви жерави. Грациозните прелетни птици не  могат да се наблюдават всяка година и тяхното присъствие край езерото е цяло събитие за орнитолозите. За последно те бяха наблюдавани в България през през 2007 г край Шабленското езеро.

Сивият жерав наподобява широко разпространения у нас щъркел, но опашката на жерава е с по-гъста перушина, а освен това тялото му е сиво на цвят.  Главата му е черна и по нея и шията преминава бяла ивица.  В горната част на главата му може да видите ярко червено петно. Дължината на му е 110-140 см а теглото  5-6 кг. Размахът на крилете е 240 см.

Жерави край Шабленско езеро - снимка на Младен Василев
Сиви Жерави край Шабленско езеро – Младен Василев,  mladvaswildlife.com

Жерава рядко се среща на територията на България е и защитен от закона вид. Жеравите от този вид гнездят в Северна Европа — предимно на територията на Швеция, Финландия и Полша, а в края на лятото тези птици мигрират на юг в Испания, Северна Африка и Близкия изток. По време на дългия преход се събират на огромни групи. В Западна и Североизточна Европа и Скандинавия гнездят около 23-28 000 двойки.